Kongerigets værtshuse portrætteres i ny coffee table-bog

Publiceret:

04.12.2023

Efterfølgeren til bogen Stamsteder om københavnske værtshuse portrætterer 120 brune værtshuse rundt omkring i det danske kongerige. Den nye ’Kongerigets Stamsteder’ vejer over 3 kg, er på 656 sider og baserer sig på 19 lokale værtshusentusiasters besøg og skildringer af deres lokale åndehuller fra Hillerød til Haderslev, fra Fanø til Færøerne. Bogen er udgivet i samarbejde med Carlsbergfondet.

Kongerigets Stamsteder er opfølgeren til den storsælgende bog Stamsteder fra 2021, der portrætterede samtlige værtshuse i København og på Frederiksberg. I den nye og udvidede version af coffee table-bogen rettes blikket mod de brune bastioner i det øvrige kongerige, hvor lokale værtshusentusiaster har besøgt og skildret stedernes lokale brug og historie.

Blandt andet får læseren svar på, hvorfor Bendt Bendtsen ikke kan sætte sine ben på Fanø. Den løfter også sløret for, hvem der satte ild i Hjorten i Haderslev, og hvor Danmarks mindste værtshus ligger. Man kan også blive klogere på, hvorfor der altid er julepynt på Jernstangen i Hillerød, hvornår værtshuse blev lovlige på Færøerne, og hvordan Mutten i Nuuk blev et værtshus ved et tilfælde.

Men Danmarks største værk om kongerigets værtshuse er langt mere end røverhistorier og bodeganostalgi. Det er også fortællingen om en institution, der er ved at forsvinde.

De 120 stamsteder, som bogen portrætterer, er fordelt på elleve områder i Kongeriget. Som hovedregel er der kun portrætteret ét værtshus for hver by, da antallet af beværtninger uden for hovedstaden er på op imod 500.

Kongerigets Stamsteder er opfølgeren til den storsælgende bog Stamsteder fra 2021.

Udgivelsen fejres på Københavns Museum

Bogens indhold er skabt af Cathrine Ertmann, Astrid Dalum, Karina Lodberg, Thomas Lund Hansen, Tobias Nicolai, Iben Gad, Signe Bøtzau Paulsen, Adam Bouttai, Line Svindt, chris1million, Tanja Brinks Toubro, Andreas Beck, Oliver Bodh Larsen, Valdemar Ren, Lasse Bak Mejlvang, Rólant Waag Dam, Tróndur Dalsgarð, Julia Aka Wille og Nina Sikkersoq.

Udgivelsen af Kongerigets Stamsteder fejres i dag mandag den 4. december kl. 16-19 med gratis indgang, gratis øl, gratis Arnbitter og bodega-musik på Københavns Museum. Alle er velkomne.

Det er Forlaget Salvador Books, der står bag udarbejdelsen af Kongerigets Stamsteder, som er realiseret i samarbejde med Carlsbergfondet. Bogen er blevet til på ideoplæg fra Salvador Books, der ligeledes har stået for udarbejdelse og redaktion af bogen.

’Kongerigets stamsteder’ kan købes hos diverse danske boghandlere.

Abonnér på nyt fra Carlsbergfondet

Ønsker du at følge med i vores videnformidling og aktiviteter generelt? Eller er du forsker og interesseret i nyheder, der vedrører vores opslag og uddelinger? Så tilmeld dig et af vores nyhedsbreve.