Carlsbergfondets Forskningspriser

Publiceret:

01.05.2024

Hvert år uddeler Carlsbergfondet to store forskningspriser til henholdsvis en naturvidenskabelig og en humanistisk/samfundsvidenskabelig forsker, som afgørende har bidraget til grundforskning. Priserne, der hver er på 2 million kroner, uddeles efter indstilling fra en international komité nedsat af Carlsbergfondet.

Om priserne

Carlsbergfondets Forskningspriser blev indstiftet i 2011 i anledning af fondets grundlægger J.C. Jacobsens 200-årsdag. Priserne har som formål at yde støtte til to aktive forskere i ind- eller udland, der har bidraget afgørende til grundforskningen, og som nyder stor videnskabelig anerkendelse. 

Modtagere af priserne 2023

Professor i litteraturhistorie Anne-Marie Mai og centerleder og professor i makroøkologi Jens-Christian Svenning. Anne-Marie Mai modtager prisen for sin årelange indsats inden for dansk litteraturhistorisk forskning. En indsats, som har ændret vores opfattelse af, hvordan litteraturen kan undersøges og analyseres. Jens-Christian Svenning modtager prisen for sin internationalt anerkendte grundforskning i alt fra makroøkologiske processer til udvikling af metoder og ideer til genopretning af vild natur, der skal komme både Jordens klima og økosystemer til gavn.

Videoer, portrætter og begrundelser