Prismodtager 2024 | Klassisk arkæolog Rubina Raja

Publiceret:

04.09.2024

Motivering for tildeling af Carlsbergfondets Forskningspris 2024 til Rubina Raja

Rubina Raja er en ambitiøs foregangskvinde, der har ydet en omfattende og bredt anerkendt videnskabelig indsats. Hun er professor i klassisk arkæologi på Aarhus Universitet og kendt over hele verden for sin forskning i antikkens bysamfund og deres dynamikker. Hun udvider den klassiske arkæologis traditionelle fokus ved at have en geografisk og kulturel horisont, der rækker ud over Grækenland og Rom; ved at anlægge et vidtfavnende syn på samspillet mellem mennesker frem for blot at se på materialitet; og ved at fravige den lineære, magtcentrerede tilgang til bykulturer og i stedet fokusere på dynamiske netværk mellem mennesker i form af kommerciel, kulturel og kommunikativ udveksling. Sammen med kolleger inden for arkæologi, geovidenskab og fysik har hun udviklet en avanceret tilgang til arkæologiske udgravninger, hvorved hun har sat en afgørende ny dagsorden for den internationale arkæologiske og historiske forskning.

Rubina Raja udmærker sig som forsker på mindst tre områder. Rubina Raja er en produktiv, ambitiøs og internationalt anerkendt ekspert i oldtidsbyen Palmyra, som lå i nutidens Syrien. Hun står i spidsen for Palmyra Portrait Project, som er det største studie nogensinde af antikkens normer for afbildning af mennesker. Det væsentligste resultat af projektet er offentliggørelsen af over 4.000 gravportrætter fra Palmyra. Rubina Rajas indsats vedrørende Palmyra har sikret en holistisk forståelse af et arkæologisk område, som nu for en stor dels vedkommende er gået tabt som følge af borgerkrigen i Syrien.

Rubina Raja er en fremragende forskningsleder på meget store forskningsprojekter og feltarbejder i Middelhavsområdet og Mellemøsten. Hendes største bedrift som leder er Center for Urbane Netværksudviklinger (UrbNet) ved Aarhus Universitet, som Danmarks Grundforskningsfond har finansieret siden 2015. Hendes lederevner ses tydeligt, når hun for eksempel deltager i feltarbejde i konfliktzoner og under ekstreme forhold, arbejder sammen med lokalsamfund og statslige instanser og står i spidsen for hold på op til 100 lokale og internationale forskere. Hun har en enestående evne til at støtte og vejlede juniorforskere på deres vej mod en akademisk karriere på det globale plan. Arkæologi er ikke noget stort fag på nutidens universiteter, og hendes bemærkelsesværdige resultater vidner om hendes mentorevner og den internationale opmærksomhed og anerkendelse, som hendes center og dets forskere nyder.

Som et fyrtårn på sit felt har Rubina Raja grundlagt et forskningstidsskrift og flere internationale bogserier. Hendes ønske om at etablere stærke publikationsfora understreger hendes generøse og ambitiøse arbejde for at fremme kollegers forskningsidéer, uanset om det drejer sig om junior- eller seniorforskere. Allerede få år efter grundlæggelsen er Journal of Urban Archaeology internationalt anerkendt som et forum for mangfoldige innovative forskningsdebatter. Bogserier som Mediterranean Studies in Antiquity og Urban Archaeological Pasts, der er udgivet af Cambridge University Press, viser hendes engagement i forskning af højeste karat inden for arkæologi, oldtiden og klassiske kulturer. Samtidig vidner hendes to tværfaglige bogserier, Women of the Past og Archive Archaeology, om hendes indsats for at udvikle og styre forskningen inden for humaniora i retning af nye standarder med plads til nuancerede opfattelser og tilgange.