Månedens Forsker Anne Sophie Oxholm
Anne Sophie Oxholm forsker i sammenhænge mellem behandlinger og lægers trivsel. Månedens Forsker #11 2024.
Anne Sophie Oxholm er lektor på Institut for Sundhedstjenesteforskning på Syddansk Universitet Uddannet cand.polit. fra Københavns Universitet i 2009 og ph.d. i økonomi fra Syddansk universitet i 2017 Har modtaget en Semper Ardens: Accelerate til projektet ’The WELLCARE project: How does physicians’ wellbeing impact care and policy responses?'
KORT OM
Anne Sophie Oxholm er lektor på Institut for Sundhedstjenesteforskning på Syddansk Universitet Uddannet cand.polit. fra Københavns Universitet i 2009 og ph.d. i økonomi fra Syddansk universitet i 2017 Har modtaget en Semper Ardens: Accelerate til projektet ’The WELLCARE project: How does physicians’ wellbeing impact care and policy responses?'
Anne Sophie Oxholm har i mere end ti år forsket i organiseringen og styringen af sundhedsvæsenet i Danmark med fokus på alment praktiserende læger. Hun har blandt andet undersøgt, hvordan lægernes afregningssystemer påvirker den måde, som lægepraksisser drives på. I øjeblikket er hun i gang med forskningsprojektet WELLCARE, der skal kortlægge sammenhængen mellem behandlinger og lægers trivsel.
Da jeg startede på økonomistudiet på Københavns Universitet i 2003, var det at blive forsker ikke noget, jeg overvejede. Jeg kommer dog fra en familie med flere forskere, så det lå mig på den anden side ikke fjernt at forfølge den vej, da muligheden senere bød sig.
Jeg har altid godt kunnet lide at fordybe mig og at blive inspireret af andre faglige miljøer. Det ledte i løbet af min studietid til kortere studieophold ved både Harvard University og London School of Economics. Jeg skrev mit speciale lige omkring finanskrisens begyndelse, hvilket mit emnevalg bar præg af. Jeg undersøgte nemlig udfordringer ved finansiering af små og mellemstore virksomheder.
Jeg blev færdiguddannet økonom i 2009, hvorefter jeg startede inden for finanssektoren med at arbejde videre med finansieringsforhold for små og mellemstore virksomheder. En fagligt spændende udfordring inden for et område, hvor der var mange store forandringer på meget kort tid.
Jeg har dog altid haft en stærk interesse for sundhedssektoren, da den rummer livsnære problematikker, der berører os alle sammen. Efter cirka halvandet år søgte jeg derfor en stilling på det daværende ’Dansk Sundhedsinstitut’, der udgør en del af det, der i dag hedder ’VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd’.
Her begyndte jeg at arbejde med analyser af organiseringen og styring af sundhedsvæsenet, herunder praksissektoren. På sin vis minder lægepraksisser jo om andre små virksomheder. Dog med den vigtige forskel, at læger anses for at være mere altruistiske i deres ’forretningstankegang’.
Jeg kan huske, at jeg blandt andet skulle evaluere et projekt om ændring af afregningsmodellen for alment praktiserende læger i Danmark. Vi undersøgte, hvordan økonomiske incitamenter påvirker lægernes måde at drive deres praksisser på, og arbejdet indebar at analysere og rapportere på store datamængder. Jeg fandt det vildt spændende – og også meget politisk relevant.
video
Efter at have arbejdet på Dansk Sundhedsinstitut i knap tre år startede jeg i 2013 på et ph.d.-studium på Økonomisk Institut på Syddansk Universitet. Valget faldt på netop Syddansk Universitet, da det huser den største gruppe af sundhedsøkonomer i hele Norden.
I mit ph.d.-projekt skulle jeg undersøge effekterne af afregningssystemer, som blandt andet benyttes til betaling af læger i Danmark. Effekterne er interessante at kende til, fordi vi ved, at den måde, vi betaler lægerne på, kan påvirke den behandling, de leverer.
I Danmark registrerer lægerne deres ydelser, for eksempel en konsultation eller en test, med en ydelseskode, som så udløser en betaling. Det er det, man kalder en aktivitetsbaseret aflønningsmetode.
En del af ph.d.-forløbet tilbragte jeg på University of Manchester i Storbritannien, hvor jeg med afsæt i data fra Skotland så på, hvordan det britiske aflønningssystem påvirker lægers behandlingspraksis. I Storbritannien anvender de i modsætning til i Danmark blandt andet resultataflønning, der betyder, at alment praktiserende læger bliver målt på patientresultater og god behandlingspraksis.
For eksempel har britiske alment praktiserende læger kunnet modtage en bonus, hvis deres diabetespatienters blodsukkerniveauer lå under en bestemt tærskelværdi. Eller hvis de igangsætter behandlinger, som deres kliniske retningslinjer peger på som optimale. Det britiske aflønningssystem afviger altså fra den danske model.
I løbet af mit ph.d.-studium var jeg blevet mere og mere nysgerrig på, hvordan de her afregningssystemer faktisk påvirker behandlingskvaliteten i sundhedsvæsenet. Så jeg ville gerne forstå området endnu bedre.
I 2017 takkede jeg derfor ja til en postdoc-stilling på ’DaCHE – Dansk Center for Sundhedsøkonomi på Institut for Sundhedstjenesteforskning’ på Syddansk Universitet.
Her er jeg stadig ansat, men nu som lektor og med en mere bred interesse for, hvordan forskellige former for styring og organisering kan påvirke patientbehandlingen i sundhedsvæsenet.
Lige nu er jeg i gang med forskningsprojektet ‘The WELLCARE project: How does physicians’ wellbeing impact care and policy responses?’ støttet af Carlsbergfondet, hvor jeg sammen med gode forskerkollegaer undersøger, hvordan lægers trivsel påvirker deres behandling af patienter.
Baggrunden for projektet er, at behandlingstilbud og behandlingseffekter kan variere afhængigt af hvilken læge, vi går til. Det er selvfølgelig vigtigt at forstå, hvad der ligger bag denne variation, og en mulig forklaring kan netop være lægernes trivsel, som er under stigende pres i takt med de voksende krav, der stilles i sundhedsvæsenet. Mange læger rapporterer således om øget arbejdspres og lavere jobtilfredshed.
I WELLCARE-projektet ser vi konkret på, hvordan faktorer som arbejdspres, jobtilfredshed og motivation påvirker lægernes behandlingspraksis. Vi har indsamlet spørgeskemadata fra danske alment praktiserende læger både før, under og efter Covid-19-pandemien.
Disse spørgeskemaer belyser blandt andet lægernes jobtilfredshed, arbejdspres og motivation i deres arbejde. Vi kobler så disse data med registerdata over de ydelser, lægerne leverer i praksis. Hermed forsøger vi at finde ud af, om graden af trivsel kan kobles til den variation, som vi ser i behandlingspraksis.
Vi undersøger også, om lægernes trivsel har betydning for deres respons på forskellige politiske tiltag. Det gælder blandt andet nye kliniske retningslinjer, der kræver ændring af en bestemt behandling. Da vi stadig er i de tidlige stadier af projektet, der har været i gang lidt over et år, har vi kun nogle foreløbige indikationer på betydningen af lægers trivsel for behandleradfærden.
Jeg har dog tidligere deltaget i et studie af engelske læger, der viste, at deres trivsel påvirkede behandlingsadfærden. Vi kunne se, at når lægerne oplevede øget arbejdspres, udskrev de oftere bredspektret antibiotika i stedet for de smalspektrede former, der normalt anbefales i kliniske retningslinjer. Dette tyder på, at arbejdspres kan måles i behandlingsadfærden, men der er behov for mere evidens på området.
Det er imidlertid komplekse forhold at undersøge og kræver, at vi kombinerer både data fra registre og spørgeskemaer. I Danmark har vi heldigvis - sammenlignet med mange steder i udlandet - et enestående datagrundlag, der gør det muligt at kombinere detaljerede data fra registre og spørgeskemaer. Dette giver os i sidste ende en unik mulighed for at forstå betydningen af lægers trivsel for patienternes behandling.
Noget, som er en stor tilfredsstillelse ved at forske inden for det her område, er, at vores resultater konkret kan bruges til at skabe bedre rammer og højere behandlingskvalitet i det danske sundhedsvæsen.
Vi oplever dog en generel metodisk udfordring med, at nye politiske tiltag – så som ændringer i afregningssystemerne eller indførelse af nye måder at motivere læger på - ofte implementeres i hele landet på én gang. Det besværliggør vores undersøgelser af effekterne, fordi vi dermed ikke har en kontrolgruppe, som ikke er påvirket af ændringen.
Hvis man derimod kunne implementere ændringerne gradvist, for eksempel i forskellige geografiske områder, ville det give os bedre mulighed for at måle, hvad der er effekten af det nye tiltag, og hvad der blot afspejler generelle tendenser i samfundet. Vi er dog som forskere heldigvis gode til at finde måder at evaluere politiske tiltag på.
Noget, som også står klart for mig er, at mange af de udfordringer, vi ser i det danske sundhedsvæsen, finder vi også internationalt. Med flere ældre og multisyge patienter står sundhedsvæsener i forskellige dele af verden over for stigende efterspørgsel på arbejdskraft samtidig med, at der er udfordringer med trivsel samt rekruttering og fastholdelse af sundhedspersonalet.
Det, at vi har så stærke data i Danmark, gør, at vi kan bidrage til det internationale forskningsfelt med vigtige indsigter. Som forsker er det selvfølgelig meget tilfredsstillende.
Podcast
Hvad betyder lægens trivsel for din behandling?
Sundhedsøkonom Anne Sophie Oxholm forsker i, hvordan læger trives. Det er nemlig ikke helt irrelevant for den behandling, man som patient bliver tilbudt, når man opsøger lægen.
Studer fra England viser eksempelvis, at stressede læger udskriver mere bredspektret antibiotika end læger, der trives i deres arbejde. Også andre faktorer som nye politiske tiltag, nye kliniske retningslinjer og indretningen af de afregningssystemer, som lægerne aflønnes efter, kan påvirke deres måde at udøve lægegerningen på.
I WELLCARE-projektet undersøger Anne Sophie Oxholm sammen med kolleger, hvordan lægers trivsel påvirker de behandlinger, som de tilbyder deres patienter.
Vært er Nynne Bjerre Christensen
Abonnér på nyt fra Carlsbergfondet
Ønsker du at følge med i vores videnformidling og aktiviteter generelt? Eller er du forsker og interesseret i nyheder, der vedrører vores opslag og uddelinger? Så tilmeld dig et af vores nyhedsbreve.