Vigtigt kapitel i den dansk-grønlandske historie granskes i ny bog

Koloniruinerne på Nipisat. Foto: Roberto Fortuna

Publiceret:

30.04.2025

Tags:

Hvordan var forholdet mellem danske kolonister og den grønlandske befolkning i 1700-tallets Grønland? Hvordan udfoldede hverdagslivet sig? Og hvilke konflikter opstod der i mødet mellem dem? Bogen ’Den allerliderligste skare - En fortælling om kolonisterne i Grønland 1728-1731’ kaster nyt lys over et helt særligt kapitel i den dansk-grønlandske historie.

Bogen, der er skrevet af de tre historikere Christian Sune Pedersen, Rasmus Voss og Emil Andersen, er baseret på et usædvanligt rigt kildemateriale, som har gjort det muligt at tegne et hidtil uset nuanceret billede med fokus på årene 1728-1731.

”Bogen udspringer af det store, tværfaglige forskningsprojekt ’Activating Arctic Heritage’, som Carlsbergfondet gav en Semper Ardens-bevilling på knap 27 mio. kr. til i 2019. Ved et besøg på en udgravning på bopladsen Nipisat, hvor ruinerne efter den blot anden danske koloni i Grønland også ligger, blev vi opmærksomme på, at her lå en vigtig, men kun sporadisk fortalt kolonihistorie gemt,” fortæller Christian Sune Pedersen, der er forskningschef på Nationalmuseet.

Bagom bogen

’Den allerliderligste skare - En fortælling om kolonisterne i Grønland 1728-1731’ er udsprunget af det tværfaglige Semper Ardens-forskningsprojekt ’Activating Arctic Heritage’ støttet af Carlsbergfondet. Projektet har været båret af et samarbejde mellem Grønlands og Danmarks nationalmuseer, der i perioden 2019-24 udforskede og udviklede de to nyudpegede UNESCO-kulturlandskabsområder Kujataa og Aasivissuit-Nipisat. Ved et besøg på en udgravning på bopladsen Nipisat, hvor ruinerne efter den blot anden danske koloni i Grønland også ligger, blev forfatterne til bogen opmærksomme på, at der her lå en vigtig, men kun sporadisk fortalt kolonihistorie gemt. Arbejdet med det historiske kildemateriale til bogen har blandt andet ført til væsentlige nye indsigter i nabolokaliteterne, især ved bopladsen Arajutsisut, som blev identificeret som de historiske kilders Amarlome. Her - i et af Vestgrønlands største arkæologiske fælleshuse - fandt arkæologerne spor efter en usædvanlig voldsom påsat brand. Bag den stod ifølge et brev fra guvernør Paars til Frederik 4. engelske pirater, der blev taget i ildspåsættelse på fersk gerning.

Nye byer skulle bygges

Historien tager sit udspring i den danske konge Frederik 4’s ønske om at sætte skub i koloniseringen af Grønland med en stort anlagt ekspedition, der én gang for alle skulle sikre det danske riges dominans over det enorme land. Nye byer skulle bygges for at få kontrol over den grønlandske befolkning. Der skulle rejses et fort til skræk og advarsel for andre nationer. Og en europæisk kolonibefolkning skulle grundlægges.

Mere end hundrede mænd og kvinder fra alle samfundslag blev derfor sendt mod nord for at slå sig ned i det enorme land. Der var tale om håndværkere, soldater, officerer, embedsfolk, søfolk, hvalfangere og endda et par håndfulde mandlige og kvindelige straffefanger, der forinden var blevet tvangsgift. Det lykkedes at grundlægge de to kolonier Godthåb, der senere blev Grønlands hovedstad Nuuk, og Nepisene på øen Nipisat nær det nuværende Sisimiut.

Kulde og sygdom tog imidlertid hårdt på de tilrejsende danskere. Den tre år lange periode var tilmed præget af utallige konflikter og magtkampe mellem guvernør og embedsfolk, og utilfredshed og uro spirede ved flere lejligheder blandt de menige grønlændere.

Skitse over Nipisat, tegnet af søkadetterne Jacob Nicolai Holst og Hans Reimert Schumacher i 1729, Rigsarkivet

”Paradoksalt nok er det netop de mange konflikter, der gør, at vi i dag har et helt usædvanligt rigt kildemateriale, som kan belyse perioden og de vigtige begivenheder, der fandt sted. For de affødte en masse skriverier, der bringer os tæt på danskernes møde med grønlænderne, hverdagslivet og tilværelsen, strabadserne og den desperate kamp mod den nådesløse natur”, fortæller Christian Sune Pedersen.

Dysfunktionel ledelse og liderlige handlinger

’Den allerliderligste skare - En fortælling om kolonisterne i Grønland 1728-1731’ forfølger overordnet tre perspektiver; den koloniale elite, dens interne konflikter og forsøg på at forløse koloniseringsprojektet; hverdagslivet og de meniges muligheder for at styre igennem de ekstremt hårde vilkår ved at gøre modstand, insistere på værdig behandling, alliere sig med hinanden og medlemmer af eliten – eller slet og ret ved at slå sig på flasken; og kulturmøderne i Vestgrønland mellem dansk-norske kolonister, grønlandske lokalsamfund og andre europæiske hvalfangere og handlende.

”De mange kilder, som ligger til grund for bogen, tegner generelt et billede af, hvordan en dysfunktionel ledelse gennemsyrede hele kolonien. Hvordan såvel udygtige enkeltpersoner som mere grundlæggende strukturer i den tidlige enevældes balancering af militær og civil magt bidrog til at forme kulturen og samfundene i de år,” forklarer ph.d.-stipendiat ved Nationalmuseet Emil Andersen. Han giver et eksempel på, hvordan parterne skabte mening gennem symbolske handlinger:

”Beskrivelser af tilsyneladende meningsløse – i kilderne beskrevet som ”liderlige” - handlinger bliver nøgler til at forstå datidens forestillingsverdener. Som når en gris blev sluppet ind i guvernørens køkken som en symbolsk udfordring af hans autoritet som kongens repræsentant i Grønland.”

Kobberstik fra 'En Meget SMuck Viise' 1728, Det Kongelige Bibliotek, Hielmst.

Dynamiske magtrelationer

Bogen afdækker også, hvordan magtforholdet mellem danskerne og grønlænderne dengang var langt mere komplekst og dynamisk end senere op gennem historien. Muligheden for at handle med de danske kolonier og andre europæere gav et decideret økonomisk opsving i de grønlandske samfund. Samtidig udgjorde den dog også en konstant trussel om fysisk vold fra europæernes side.

Et væld af kilder

Bogens tilblivelse har været mulig takket være et usædvanlig rigt historisk kildemateriale i Rigsarkivet. Det høje konfliktniveau blandt især koloniens elite resulterede blandt andet i en række meget lange breve til Frederik 4., hvori detaljer i koloniens hverdagsliv beskrives. Herudover har projektet benyttet en lang række andre kilder: Auktionsprotokoller efter koloniens afdøde giver et indblik i det materielle liv. Rådsprotokoller rummer oplysninger om den daglige drift og de mange forhør af menige, når de forbrød sig mod reglementerne. En rapport om hvalfangsten kaster et nyt lys over et forsøg på at samarbejde mellem kolonister og lokale inuit fra blandt andet Amarlome. Og arkæologiske fund har givet viden om det for kolonierne så afgørende fysiske miljø samt fungeret som et uvurderligt korrektiv til de skriftlige kilders kulturelt ensidige beskrivelser af den grønlandske kultur.

”De danske kolonister søgte at slå en kile ind mellem landets befolkning og de rigt lastede, underbydende hollandske handelsfolk ved at møde landets oprindelige befolkning med mildhed og grumme fortællinger om de andre europæere. Der opstod nærmest venskabelige relationer, men kolonisterne var hæmmet af deres grundlæggende ukendskab til den vestgrønlandske kultur. Samtidig var de præget af arrogance og fordomme i deres syn på grønlænderne,” fortæller historiker Rasmus Voss. Han tilføjer:

”Der opstod jo samarbejde om alt fra hvalfangst til handel, forsøg på at inddrive skat samt at indføre et retssystem. Alt dette både udviklede sig og brød sammen inden for den treårige periode. I sidste ende var kulturmødet fatalt for grønlænderne, da koloniseringen førte en koppeepidemi med sig. Epidemien dræbte i tusindvis af grønlændere og lagde hele bopladser øde.”

Kolonihistorie med bottom-up-perspektiv

Kolonihistorieskrivning har gennem tiden været præget af stærke holdninger og følelser. For nuancerne kan let forsvinde, hvis historien politiseres af eftertiden. Den mikrohistoriske tilgang i ’Den allerliderligste skare - En fortælling om kolonisterne i Grønland 1728-1731’ har imidlertid ifølge forfatterne gjort det muligt reelt at udforske nuancerne i relationen mellem kolonisterne og den grønlandske befolkning - med det formål at forstå alle aktørerne i deres egen tid og ret.

”Alle betragtes som aktører, og ingen – eller alle – er ofre. Vi håber, at bogen især kan bidrage med et bottom up-perspektiv til den kolonihistoriske historieskrivning, der har haft stor opmærksomhed på de koloniale eliter, den koloniale handel og selvfølgelig på de mennesker, der blev udsat for kolonisering. Bogen kan forhåbentlig også bidrage til en mere nuanceret forståelse af fortidens interaktioner mellem grønlændere og danskere, som jo aktuelt er yderst relevant”, siger Christian Sune Pedersen.

Abonnér på nyt fra Carlsbergfondet

Ønsker du at følge med i vores videnformidling og aktiviteter generelt? Eller er du forsker og interesseret i nyheder, der vedrører vores opslag og uddelinger? Så tilmeld dig et af vores nyhedsbreve.