Restaurering af Carlsberg Akademi

Foto: Anders Sune Berg

Publiceret:

01.05.2024

Carlsberg Akademi har i perioden august 2019 og frem til december 2021 gennemgået en omfattende restaurering, istandsættelse og teknisk opgradering. Ambitionen med renoveringen har været at føre akademiet tilbage til sit oprindelige udtryk fra dengang i midten af 1800-tallet, hvor brygger J.C. Jacobsen opførte villaen som privat familiebolig.

I 1854 opførte brygger J.C. Jacobsen sin private villa og hjemmet for sin familie på Valby Bakke – lige midt i det industrielle anlæg Carlsberg. 

Da bryggeren i 1876 testamenterede Carlsberg Bryggeri til videnskaben, besluttede han samtidig, at familiens private villa efter sin egen og nære families død skulle overgå til at blive Carlsberg Akademi og fungere som både videnskabeligt akademi og æresbolig.

Fra 1914 har bryggerboligen således huset blandt andet videnskabelige fyrtårne som Niels Bohr og den danske astrofysiker Bengt Strømgren. Især Niels Bohr lavede en del ændringer i bryggerens ’vilde’ æstetik, mens han boede i huset. Forskellige stilistiske præferencer og tidens tand har ligeledes sløret akademiets oprindelige udtryk.

I sommeren 2019 igangsatte Carlsbergfondet et omfattende restaureringsarbejde af de gamle bygninger på matriklen, der udover den italiensk-klassicistiske hovedbygning indeholder Vinterhaven, Pompejisalen, en terrasse og et storslået haveanlæg. 

Formålet med arbejdet har været at bringe Carlsberg Akademi tilbage i større overensstemmelse med sit oprindelige æstetiske udtryk samt at fremtidssikre selve bygningerne, der siden 1995 har dannet rammen om videnskabelige symposier og konferencer.

Bog om restaureringen af Carlsberg Akademi og bryggerparret Laura og J.C. Jacobsen

Bogen ’Vilje, viden og værdier - J.C. Jacobsens villa på Carlsberg’ blev udgivet den 26. januar 2022. Bogen belyser Carlsberg Akademis arkitektur, udsmykninger og restaurering samt fortæller historien om bryggerfamilien og dennes store passion for videnskab, forskning, kunst og kultur.

Læs mere om bogen ’Vilje, viden og værdier - J.C. Jacobsens villa på Carlsberg’

Tilbage til J.C. Jacobsens innovative stil

Restaureringen af Carlsberg Akademi omfatter alle grader af indgreb: fra klassisk malerkonservering til etablering af nyt produktionskøkken. Bag opgaven står en gruppe af 34 højtspecialiserede fagenterpriser, som blandt andet tæller gørtlere, smede, konservatorer, stukkatører og elektrikere.

Med en målsætning om at føre akademiet tilbage til bryggerens oprindelige idé med stedet tilstræber restaureringsarbejdet at opnå så mange genopretninger som muligt.

video

Under forundersøgelserne af akademiet dukkede interessante farvearkæologiske fund op såsom vægge med marmoreringer, døre med ådringer og skjulte skiffervægge. I tæt dialog mellem restaureringsmalere, konservatorer og stukkatører er vægdekorationer, stuklofter og døres egetræsådringer med traditionelle materialer bragt i større overensstemmelse med J.C. Jacobsens oprindelige idéer med interiøret.

Oplevelsen af Carlsberg Akademi er blevet endnu mere betagende som følge af, at interiørets præcision og detaljer er bragt tættere på det oprindelige udtryk. Foto: Karina Tengberg

I tæt dialog med restaureringsmalere, konservatorer og stukkatører er vægdekorationer, stuklofter og døres egetræsådringer med traditionelle materialer efter J.C. Jacobsens idéer genskabt. Foto: Karina Tengberg

Væksthuset Pompejis doriske søjler lavet af kalksten fra Faxe var pakket godt ind under restaureringen. Blandt andet skulle væksthusets tagkonstruktion afrenses, og ca. 2100 ruder blev nummereret og nænsomt afmonteret. Foto: Karina Tengberg

Undervejs i restaureringen har det vist sig, at næsten alt kunne genskabes. Selvom noget interiør fra bryggerens tid mangler, har restaureringsarbejderne haft tilstrækkeligt vidnesbyrd til at kunne genskabe helhederne. For eksempel er ’Kaptajnens værelse’, som var bryggerens arbejdsværelse, blevet rekonstrueret med historiske møbler fra Frederiksborg Slot.

I Kaptajnens værelse er de originale vægdekorationer blevet overmalet under Niels Bohrs tid i huset fra 1931-1962. Ved hjælp af en særlig elastisk plastikmåtte har konservatorer arbejdet med at fjerne "Bohrs overmaling" og genskabe de originale og flotte vægdekorationer. Med restaureringsarbejdet tilsat historiske møbler fra Frederiksborg Slot er arbejdsværelset nu tilbage i overensstemmelse med bryggerens idéer med stedet.

video

Istandsættelse og teknisk opgradering

Foruden interiørets tilbagevenden til J.C. Jacobsens tid er der foretaget større logistiske og byggetekniske forbedringer for at bevare huset på længere sigt. Blandt andet er nye terrændæk samt nyt tag og dræn implementeret. Desuden er der foretaget diskret tilpassede forbedringer af indeklima og energiforbrug.

Første etape af restaureringen af Carlsberg Akademi blev afsluttet i december 2021. 

I hele 2023 vil Carlsberg Akademi igen være lukket på grund af yderlige renovering, hvor blandt andet taget skal repareres og facaderne istandsættes. 

Fra 2024 vil dørene igen åbnes for konferencer og videnskabelige møder og aktiviteter.

video