Video: Ægteskab og skilsmisse som kulturhistorisk kampplads

Publiceret:

29.10.2024

Månedens Forsker #10: Karen Vallgårda. Ægteskabet er en af de helt centrale samfundsinstitutioner, der op gennem historien både har dannet ramme om forsørgelse og opdragelse og tjent til at indhegne seksualiteten. Når ægteskabet er blevet brudt, har det været potentielt samfundsundergravende – hvorfor skilsmissen som fænomen ofte har fungeret som en kampplads for følelser, vold og hemmeligheders tilsynekomst i familier.

Karen Vallgårda forsker i skilsmissens følelseshistorie, og hun finder i sit kildemateriale tydelige aftegninger af skiftende tiders holdninger til og opfattelse af brud mellem ægtefolk. Ikke mindst kvindens ret, muligheder og anseelse i forhold til det at blive skilt tager sig forskelligt ud, alt efter om man dykker ned i Victoriatiden i 1800-tallets England eller tiden omkring ungdomsoprøret i 1970ernes Danmark.

Ægteskab og skilsmisse som kulturhistorisk kampplads

Carlsbergfondet portrætterer hver måned en forsker, der har modtaget støtte fra fondet. I tekst, billeder, podcast og video dirker vi sammen med forskerne selv store som små erkendelser op. Vi åbner døren på klem til forskningens ’maskinrum’, hvor alt fra de vildeste opdagelser til de største ambitioner udfolder sig.

Gå på opdagelse med Månedens Forsker