Video: Erindringsevne med indbygget overlevelsesstrategi

Publiceret:

27.03.2024

Månedens Forsker #3 2024: Dorthe Berntsen. Hvad er selvbiografisk hukommelse? Og hvordan formes og virker erindringer på vores evne til at skabe os selv som individer? Professor på Aarhus Universitet Dorthe Berntsen har igennem 25 år forsket grundvidenskabeligt i erindringer som vigtige byggesten i vores identitetsdannelse og livshistorie.

Selvom vi i dag ved en del om, hvad der sker i hjernen, når vi husker noget fra fortiden, er det stadig lidt af en gåde, hvordan erindringer opstår. For hvorfor er det lige én erindring og ikke en anden, der popper op i bevidstheden mange år efter, at en hændelse eller en samtale har fundet sted? 

Det er også interessant, hvorfor vi helst husker de positive begivenheder og situationer i fortiden, mens vi nedtoner de negative. Dorthe Berntsen peger på, at mekanismen er udtryk for en overlevelsesstrategi, der sikrer, at vi kan fungere som gode medspillere i sociale sammenhænge.

video

Carlsbergfondet portrætterer hver måned en forsker, der har modtaget støtte fra fondet. I tekst, billeder, podcast og video dirker vi sammen med forskerne selv store som små erkendelser op. Vi åbner døren på klem til forskningens ’maskinrum’, hvor alt fra de vildeste opdagelser til de største ambitioner udfolder sig.

Gå på opdagelse med Månedens Forsker