Video: Med bananfluen på jagt efter ’gode’ og ’dårlige’ gener
Publiceret:
30.08.2024
Månedens Forsker #8: Torsten Nygård Kristensen. Hvorfor er bananfluen forskningsmæssigt interessant? Det er den, fordi man kender alle artens gener og ved, hvor de sidder. Det gør, at forskerne ret præcist ved hvilke gener, de skal sætte ud af spillet, hvis de eksempelvis ønsker at fremme eller hæmme en bestemt egenskab i bananfluen.
Professor Torsten Nygård Kristensen bruger blandt andet bananfluen som model for at undersøge, hvordan insekter generelt vil klare sig – eller ikke klare sig – i takt med, at klimaet ændrer sig. Det er relevant, fordi mange insekter – herunder bananfluen selv - udgør et problem for landbruget og derfor kræver brug af pesticider, som måske kan begrænses ved at ændre den genetiske sammensætning af insekterne.
I et speciallavet drivhus, der kan simulere naturen, tester Torsten Nygård Kristensen forskellige insekters tilpasningsevne ved styre blandt andet temperatur, lys og luftfugtighed.
Med bananfluen på jagt efter ’gode’ og ’dårlige’ gener
Carlsbergfondet portrætterer hver måned en forsker, der har modtaget støtte fra fondet. I tekst, billeder, podcast og video dirker vi sammen med forskerne selv store som små erkendelser op. Vi åbner døren på klem til forskningens ’maskinrum’, hvor alt fra de vildeste opdagelser til de største ambitioner udfolder sig.
Gå på opdagelse med Månedens Forsker