Video: På sporet af biodiversiteten gennem tusinder af år

Publiceret:

02.05.2024

Månedens Forsker #4: Eline Lorenzen. Hvilke forandringer har verdens økosystemer undergået de seneste titusinder af år? Og hvordan har artbestande reageret på skiftende klima og miljøændringer i tid og rum? Professor på Københavns Universitet Eline Lorenzen forsker i, hvordan især verdens bestande af store pattedyr har udviklet sig i takt med de seneste årtusinders store omkalfatringer af naturen, som ikke mindst har haft indvirkning på deres habitater.

I øjeblikket arbejder Eline Lorenzen primært med Arktis, Nordcanada og Grønland, hvor hun undersøger udviklingen i nulevende isbjørne- og hvalbestande ved hjælp af både nutidigt og forhistorisk DNA. 

Forskerne kan blandt andet se, at isbjørnebestandene er reduceret gradvis gennem de seneste 20.000 år, og at bestandsreduktionen er sket i takt med en indskrænkning af deres habitater.

Video

Carlsbergfondet portrætterer hver måned en forsker, der har modtaget støtte fra fondet. I tekst, billeder, podcast og video dirker vi sammen med forskerne selv store som små erkendelser op. Vi åbner døren på klem til forskningens ’maskinrum’, hvor alt fra de vildeste opdagelser til de største ambitioner udfolder sig.

Gå på opdagelse med Månedens Forsker