Hvordan kan vi modstå smartphonens sirenesang?

Publiceret:

30.03.2025

Tags:

Er selvbestemmelse over fristende og tidsrøvende sociale medier og smartphones en mulighed? Kan vi få vores opmærksomhed tilbage? Ja, mener postdoc Ulrik Lyngs, der forsker i praktiske løsninger på digitale udfordringer for det enkelte menneske.

Ulrik Lyngs rækker sin mobiltelefon frem til nærmere inspektion, for noget er tydeligt anderledes: Alle app-ikonerne er grå. Helt tappet for de bolsjeagtige farver, som ellers samlet kan minde om et fristende sliksortiment.

Videnskabs-historier

Ulrik Lyngs modtog i 2020 en bevilling fra Carlsbergfondet til projektet ’Understanding Personal Digital Self-Control Struggles and Appropriate Interventions’. Videnskabshistorier er produceret af Videnskab.dk for Carlsbergfondet.

At sætte sin smartphone i gråt er blot en af de mange enkle metoder, som man kan bruge, hvis telefonens sirenesang med løfter om underholdning og sociale medier påvirker ens liv negativt. Måske er man et af de mange mennesker, der oplever søvnmangel, koncentrationsbesvær og meget mere som følge af overforbrug. Noget, som ifølge en del undersøgelser er et voksende problem, ikke mindst blandt unge.

Menneskers udfordring med at kunne styre og have et balanceret forbrug af sociale medier og andre apps på vores smartphones og computere har længe optaget Ulrik Lyngs. Faktisk siden han tog en kandidatgrad i evolutionær antropologi ved University of Oxford i 2012, har han været drevet af at forstå, hvad der sker, når vi nu via teknologi pludselig får adgang til ufatteligt mange universer uden at skulle bevæge os fysisk.

Under sin ph.d., som han gennemførte ved Department of Computer Science på University of Oxford i årene 2016 til 2021, undersøgte han ud fra et tværfagligt perspektiv, hvordan designere optimalt kan støtte forbrugeren i at få kontrol over sine digitale redskaber - fra telefon til iPad.

Titlen på ph.d.-afhandlingen var ’Odysseus i Cyberspace’, inspireret af den græske sagnhelt og dennes møde med de forførende sirener. Odysseus selv lod sig surre fast til skibsmasten for at kunne høre sirenernes sange uden at blive lokket ind. Mandskabet fik bivoks i ørerne og strenge ordrer om, at han ikke måtte frisættes.

Mennesker benytter forskellige digitale økosystemer: Android- eller iPhone-telefon, Windows- eller Mac-computere, forskellige browsere, forskellige apps og så videre. Og de forskellige platforme giver vidt forskellige muligheder for at kunne dæmme op for distraherende elementer.

Men i 2025 må der andre midler til, når sirenesangen fra telefonen lokker, uanset om det er med TikTok, Instagram eller spil. Og der bliver nu fra mange kanter for alvor slået alarm over det digitale livs bagside. Fra politisk hold er der blandt andet kommet forslag om forbud mod smartphones i skoletiden.

“Det kan bestemt være nyttigt at give børnene en oplevelse af, at verden ikke styrter sammen, hvis man ikke bruger sin telefon i otte timer. Men for mig handler det overordnet om, hvordan vi kan designe digitale rum, der passer til os og vores behov. Vi lever i et enormt digitaliseret samfund, hvor vi gerne vil have, at folk for eksempel bruger MitID. Så hvis vi ikke er i stand til at styre vores opmærksomhed i digitale rammer, så fejler alt andet,” fortæller Ulrik Lyngs, der er Research Fellow ved University of Oxford, Linacre College, og ekstern postdoc på Københavns Universitet, nærmere bestemt ved sektionen for Human-Centred Computing under Datalogisk Institut.

Workshops afklarer mangfoldige digitale udfordringer

Men at skabe gode digitale rum, der passer til den enkeltes behov, er lettere sagt end gjort. For hvad der fungerer for ét menneske, passer ikke nødvendigvis på andre.

Et toårigt Visiting Fellowship fra Carlsbergfondet ved University of Oxford gav i 2021-23 Ulrik Lyngs muligheden for at udforske og kortlægge netop kompleksiteten i udfordringerne for det enkelte individ.

For mennesker har i udgangspunktet forskellige mål for deres brug af teknologi. De har også forskellige personligheder og benytter forskellige digitale økosystemer: Android- eller iPhone-telefon, Windows- eller Mac-computere, forskellige browsere, forskellige apps og så videre. Og de forskellige platforme giver vidt forskellige muligheder for at kunne dæmme op for distraherende elementer.

“Hvis man for eksempel som et led i en studieopgave skal ind på YouTube for at tjekke en bestemt video med en oplægsholder, så er det uendelige feed med anbefalede videoer en distraktion og tidsrøver. Ved at bruge YouTube i en internetbrowser kan man selv ændre designet. For eksempel kan man i Chrome med ét klik installere værktøjet 'Unhook' og fjerne anbefalede videoer. Så kan man søge efter den video, man har brug for, uden at blive distraheret. Men bruger man YouTubes egen app på telefonen, gives der ingen mulighed for at kontrollere designet,” forklarer Ulrik Lyngs.

Selve forskningsprojektet blev tilrettelagt via en række specialdesignede workshops udviklet og afholdt i samarbejde med Oxford Counselling Service. Det er University of Oxfords studenterpsykologiske rådgivning, der besøges af godt 3.000 studerende hvert år.

Ulrik Lyngs tog en kandidatgrad i evolutionær antropologi ved University of Oxford i 2012 og har siden været drevet af at forstå, hvad der sker, når vi via teknologi pludselig får adgang til ufatteligt mange universer uden at skulle bevæge os fysisk.

"De havde ingen nyttig vejledning til den voksende mængde af studerende, som oplevede problemer med at kontrollere deres brug af sociale medier og andre digitale tjenester. Ofte i en sådan grad, at det gik ud over deres studier og mentale sundhed. Så det var oplagt med et samarbejde,” forklarer han.

Snart fik han og holdet bag projektet afviklet fem pilot-workshops både fysisk og online. Workshopmodellen er i dag kendt som The Reduce Digital Distraction (ReDD) Workshop og er aktivt tilgængelig for studerende og ansatte på foreløbig otte britiske universiteter.

Med meget enkle skridt identificerede deltagerne i workshoppen deres udfordringer med digitale distraktioner og afklarede, hvad deres mål er for et balanceret brug. Bagefter valgte de specifikke løsningsstrategier, fra ændringer af notifikationsindstillinger til blokering af sociale medier i arbejdstiden. Én til tre måneder senere meldte de tilbage om hvilke værktøjer og strategier, der virkede eller ikke virkede. Hermed fik Ulrik Lyngs indsamlet vigtige data, der åbner for et dybere indblik i både problemer og løsninger.

Tre gode tips til at øge dit digitale fokus - fra Ulrik Lyngs’ forskning:

1. Fjern distraktioner på de hjemmesider, du har brug for. Man kan eksempelvis bruge 'Newsfeed Eradicator' (Chrome/Firefox) eller 'MindShield' (Safari) til at skjule YouTubes anbefalede videoer eller Instagrams feed. 2. Blokér distraherende hjemmesider, når du ikke har brug for dem. Man kan eksempelvis bruge 'Cold Turkey Blocker' (Windows & Mac), Opal (iOS) eller Stay Focused (Android) til at blokere sociale medier i bestemte tidsrum. 3. Forsink åbningen af distraherende apps. Man kan eksempelvis bruge værktøjet ’one sec’ til at få telefonen til at bede dig tage et dybt åndedræt, når du åbner apps som Instagram. Ideen er at få dig til at tage aktivt stilling til, om du virkelig ønsker at bruge appen i det øjeblik. Find link i bunden af artiklen til nævnte redskaber og strategier på hjemmesiden for The ReDD Project, Reduce Digital Distraction.

Planen er i 2025 at skalere forskningsdelen af ReDD op internationalt og følge deltagere over for eksempel et år, hvis finansiering falder på plads.

“Vores indledende arbejde har givet et godt billede af hvilke strategier, der virker for stort set alle, og hvad der er mere individuelt. For de fleste er det vigtigst at identificere de digitale distraktioner og begrænse dem, når man skal fokusere, i stedet for at prøve at have overmenneskelig selvkontrol. I praksis kan det betyde, at man indstiller en automatisk blokering på for eksempel TikTok, så appen ikke er tilgængelig på ens telefon på hverdage fra 9 til 17, eller at man slår anbefalede videoer på YouTube fra,” forklarer Ulrik Lyngs.

Fra selvkontrol til digital selvbestemmelse

Der er ingen tvivl om, at udfordringerne er mange. Og at man hele tiden er i en slags våbenkapløb med de mange techproducenter, som kontrollerer infrastrukturen på apps og dermed, hvad man kan få lov til at modificere som forbruger og designer.

Da Ulrik Lyngs begyndte at arbejde med problemstillingen omkring digitale distraktioner, brugte han udtrykket 'selvkontrol' - at få kontrol over sit forbrug af telefon og sociale medier. Men som forskningen er skredet frem, er han begyndt at hælde mere til udtrykket 'digital selvbestemmelse', fordi det handler om at synliggøre praktiske redskaber, der kan hjælpe os med at leve det digitale liv, vi ønsker.

For at kræve individuel selvkontrol er ikke i orden, som han ser det, når man ser hvilke urimelige fristelser, vi alle bliver sat overfor. Tech-firmaerne investerer enorme summer i at fastholde vores opmærksomhed så længe som muligt, så de kan vise os reklamer og indsamle data om vores adfærd. Det er den økonomiske forretningsmodel, de lever af.

Derfor er det ifølge Ulrik Lyngs meningsløst at lægge ansvaret over på den enkelte viljestyrke uden at tale om, hvordan vi kan indrette digitale miljøer, der giver os en fair chance for at styre vores opmærksomhed. Ikke mindst når det gælder børn og læring.

"Det kan bestemt være nyttigt at give børnene en oplevelse af, at verden ikke styrter sammen, hvis man ikke bruger sin telefon i otte timer. Men for mig handler det overordnet om, hvordan vi kan designe digitale rum, der passer til os og vores behov", lyder det fra Ulrik Lyngs.

I 2024 kom han selv med som forskningsrepræsentant i Medierådet for Børn & Unge, som blandt andet formidler viden og materialer om børn og unges forbrug af digitale medier. Det har yderligere skærpet hans opmærksomhed på udfordringerne i for eksempel klasseværelset og behovet for at indrette velfungerende digitale rum.

“Alle bærbare computere kunne sagtens have en indbygget funktionalitet, der gjorde det let for læreren at begynde en time med at sige: 'Nu sætter vi vores computer i matematik-tilstand med to apps og den hjemmeside, vi skal bruge'. På den måde kunne man undgå at sætte børn i en situation, hvor de spilder mental energi på at undertrykke impulserne til at gøre alle mulige irrelevante ting,” forklarer Ulrik Lyngs og understreger en af sine hovedpointer:

“At indrette digitale miljøer, der passer til vores behov, er en forudsætning for at leve et godt liv med smartphones, tablets, og computere. Så at kende til de værktøjer, der gør det muligt, fra blokeringsapps til notifikationsindstillinger, er den vigtigste digitale færdighed, vi kan lære børn såvel som voksne.”

Videnskabshistorier er produceret af Videnskab.dk for Carlsbergfondet.

Abonnér på nyt fra Carlsbergfondet

Ønsker du at følge med i vores videnformidling og aktiviteter generelt? Eller er du forsker og interesseret i nyheder, der vedrører vores opslag og uddelinger? Så tilmeld dig et af vores nyhedsbreve.