Jorden opførte sig måske mere som Venus i sin barndom

Peridotit ved Isua. Foto: Kristoffer Szilas

Publiceret:

20.01.2022

Tags:

Et nyt videnskabeligt studie sandsynliggør, at der var en anden form for tektonik på Jorden for 3,7 milliarder år siden end hidtil antaget. Desuden konkluderer studiet, at den måde, jordskorpen blev dannet og opførte sig på, var helt anderledes end i dag. Studiet er støttet af Carlsbergfondet.

Danske forskere fra Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet har sammen med et internationalt forskerhold undersøgt nogle af verdens ældste bjergarter. Bjergarterne, der er mere end 3,7 milliarder år gamle, er beliggende ved Isua i Grønland og indeholder fragmenter af såkaldt peridotit, der findes sammen med vulkanske og sedimentære bjergarter, som er dannet ved Jordens overflade.

Geologer har tidligere ment, at sådanne peridotitiske bjergarter repræsenterer fragmenter af Jordens kappe - altså Jordens midterste lag, der udgør over 80 procent af Jordens volumen. Det skyldes, at kappen netop består af bjergarten peridotit.

En helt anden form for tektonik?

Ifølge forskerne bag studiet - herunder lektor Kristoffer Szilas, der i øjeblikket arbejder på forskningsprojektet ”The oldest rocks on Earth” støttet af Carlsbergfondet - er der imidlertid på baggrund af de nye undersøgelser grund til at overveje nye bud på, hvornår pladetektonikken opstod. For var der en anden form for tektonik i Jordens barndom, der minder mere om Venus’ tektonik?

Forskerholdet har konkret undersøgt indholdet af de sjældne platin-gruppemetaller i de peridotitiske bjergarter og fundet, at disse bjergarter ikke kan være fragmenter af gammel kappe. De er i stedet dannet som følge af krystallisation af magma af samme type, som dannede de vulkanske bjergarter, der udgør størstedelen af Isua.

Dermed mener forskerne, at peridotitten ved Isua stammer fra de oprindelige magmakanaler, som lava strømmede ud gennem for mere end 3,7 milliarder år siden. Det er altså mere sandsynligt, at der var en helt anden form for tektonik i Jordens unge år, konkluderer forskerne. Og peger på, at det understøttes af en række studier af Isua, udført af andre forskergrupper i det seneste års tid.

Detalje af peridotit ved Isua. Foto: Kristoffer Szilas

Lektor Kristoffer Szilas ved Isua. Ud fra forskningsresultaterne mener forskerne, at peridotitten ved Isua stammer fra de oprindelige magmakanaler, som lava strømmede ud gennem for mere end 3,7 milliarder år siden. Foto: Tomoaki Morishita

Peridotit ved Isua. Foto: Kristoffer Szilas

Svært at undersøge den tidligste kappe

Kristoffer Szilas fortæller, at studiet har betydning for forståelsen af de tektoniske processer, der fandt sted i Jordens barndom.

”Vores studie tyder på, at det først var langt senere – for omkring 2 milliarder år siden - at der blev presset fragmenter af Jordens kappe op ved hjælp af pladetektonik. Vores fund betyder desuden, at den eneste måde, vi kan undersøge den tidligste kappe på, er indirekte ved at studere vulkanske bjergarter, der blev dannet fra kappen på den tid”, siger Kristoffer Szilas.

Abonnér på nyt fra Carlsbergfondet

Ønsker du at følge med i vores videnformidling og aktiviteter generelt? Eller er du forsker og interesseret i nyheder, der vedrører vores opslag og uddelinger? Så tilmeld dig et af vores nyhedsbreve.