Månedens Forsker Michael Toft Overgaard

Michael Toft Overgaards forskning i proteiner banede vejen for frifindelse af drabsdømt kvinde. Månedens Forsker #4 2025.

Michael Toft Overgaard havde aldrig forestillet sig, at han skulle være forsker. Drevet af både nysgerrighed og en stærk fascination af videnskaben som disciplin endte han alligevel med at vie sit liv til biokemien og ikke mindst til forskning i et protein ved navn calmodulin. Forskningen skulle for nogle år siden vise sig at blive afgørende for, at en australsk kvinde efter 20 år i fængsel kunne frikendes for drab på sine fire børn.

Jeg havde aldrig forestillet mig, at jeg skulle være forsker. Altså virkelig aldrig! Jeg kommer fra en meget ikke-akademisk familie og fik som den første en gymnasial uddannelse. Men jeg var som barn meget interesseret i naturen, og hvordan den fungerer.

Den interesse voksede - sammen med en ny interesse i kemi - i gymnasiet. Og i 1991 begyndte jeg at læse kemi og bioteknologi ved Aarhus Universitet – dog uden en klar idé om, hvad jeg skulle bruge det til.

Det ændrede sig, da jeg begyndte på mit speciale, hvor jeg blev tilknyttet en forskergruppe under daværende docent Lars Sottrup-Jensen, en pioner inden for proteinkemi. Her åbnede der sig en helt ny verden, som jeg blev stærkt fascineret af. Ikke mindst forskernes nysgerrighed og stædige jagt på nye opdagelser greb mig.

De havde på det tidspunkt netop identificeret en uventet sammenhæng mellem to proteiner. En opdagelse, der banede vejen for det ph.d.-projekt, som jeg startede på i allerede inden, jeg blev kandidat i 1997. 

Ikke mindst forskernes nysgerrighed og stædige jagt på nye opdagelser greb mig.
Michael Toft Overgaard

I projektet skulle jeg undersøge et protein kaldet PAPP-A, som findes i gravide kvinders blod. Hidtil havde man troet, at proteinet var en såkaldt protease-inhibitor. Jeg kunne dog sammen med mine kolleger vise, at det i virkeligheden var en aktiv protease – altså en slags molekylær saks, som frigiver insulinlignende vækstfaktorer, såkaldte IGFs - på engelsk Insulin-like Growth Factors.

Projektet, som vi arbejdede på sammen med en amerikansk gruppe, førte til ny forståelse af IGF-regulering, som har betydning for vækst og udvikling under graviditet samt mange forskellige sygdomstilstande inklusiv flere kræftformer og udvikling af blodpropper i hjertet.

Efter at jeg var blevet ph.d., rejste jeg i 2003 sammen med min hustru Mette Nyegaard, der også er forsker, på et toårigt postdoc-ophold ved Stanford University. Her forfulgte jeg sammen med amerikanske kolleger samme spor og arbejdede videre med IGF-systemet med fokus på strukturen af de proteiner der binder til IGF – og som bliver klippet i stykker af PAPP-A.

Da vi vendte tilbage til Danmark i 2005, fortsatte jeg med at arbejde med proteaser på Aarhus Universitet, hvor jeg var blevet ansat som forskningslektor på Institut for Molekylærbiologi. Imidlertid skete der det, at Mette som den første i verden fandt en mutation i et gen kaldet CALM1, der koder for et protein ved navn calmodulin.

Mutationen var til stede hos en svensk familie, der var ramt af tilfælde af uforklarlige besvimelser og hjertestop. Hun bad mig undersøge effekten af mutationen på proteinniveau, og det blev starten på et nyt forskningsspor for mig: funktionelle analyser af mutationer i calmodulin, der er et calcium-bindende protein, som spiller en central rolle i mange af kroppens signalveje – især i forhold til hjertet. 

Ret hurtigt efter, at jeg var gået i gang med at producere både den normale og den muterede version af calmodulin-proteinet, kunne jeg nemlig påvise, at mutationen har en tydelig funktionel effekt. Det var ret vildt, for det var første gang, at der blev fundet en mutation i calmodulin, som er et ekstremt vigtigt protein, der ikke har ændret sig i millioner af år.

Da forskningen aldrig havde anset calmodulin-mutationer for at kunne være årsag til hjertesygdom og hjerterytmeforstyrrelser, var det en stor udfordring at overbevise det videnskabelige samfund om sammenhængen. Selvom vi baserede vores analyser på data fra flere familier med lignende genfejl, mødte det stor modstand.

Lige siden har en stor del af min forskning handlet om at forstå, hvordan mutationer i calmodulin og lignende proteiner påvirker hjertefunktionen. I 2008 rykkede jeg min forskning til Aalborg Universitet, hvor jeg har opbygget en forskningsgruppe, som fortsat arbejder med både calmodulin og IGF-systemet

Sideløbende hermed har vi dog også forsket i andre interessante proteiner. På et tidspunkt blev jeg kontaktet af en dansk hjertelæge bosat i Sverige, som var interesseret i brunbjørne og deres evne til at gå i hi i mange måneder uden at miste muskelmasse.

Han foreslog, at vi undersøgte deres blodproteiner, og her fandt vi ét særligt protein, kaldet Sex Hormon Binding Globulin (SHBG), hvis koncentration var næsten 50 gange højere om vinteren.

Det inspirerede os til at lave både menneske- og bjørnevarianter af proteinet for at sammenligne deres funktion, især i forhold til binding af forskellige steroidhormoner. Vi fandt blandt andet ud af, at bjørnenes SHBG-protein binder lidt anderledes til nogle af steroidhormonerne, og at de har en meget anderledes steroidhormon-profil i blodet om vinteren. 

Midt i dette – i sommeren 2019 – blev jeg så pludselig kontaktet af den australske genetiker Carola Vinuesa. Hun arbejdede på nogle analyser med potentiel betydning for en sag om en australsk kvinde, Kathleen Folbigg, der havde siddet fængslet i 20 år, dømt for at have slået sine fire børn ihjel. Kvinden havde hele tiden nægtet sig skyldig, og der var ingen fysiske beviser i sagen. Men hun var blevet dømt alligevel, fordi de fire børns død ikke havde kunnet forklares.

Nu havde nye genetiske analyser leveret af Carola Vinuesa afsløret, at Kathleen Folbigg og to af børnene havde en mutation i CALM2, som koder for netop calmodulin. Hun bad mig derfor undersøge, hvad denne specifikke mutation gjorde ved proteinets funktion.

Vi havde jo over en årrække opbygget en forskningsplatform til at studere netop calmodulin og dets evne til at binde calcium. Og vi havde udviklet metoder, som gjorde det muligt at måle bindingen i hver ende af molekylet – selvom de signalændringer der kan måles, er meget svage og udfordrende at bestemme.

Så vi gik i gang og bestilte den muterede version af genet, producerede proteinet i bakterier, oprensede det og gik i gang med vores analyser. Og hurtigt stod det klart: ’Folbigg’-mutationen havde en markant effekt. Den svækkede calcium-bindingen i den ende af molekylet, hvor den sad – præcis den ende, der regulerer mange vigtige ionkanaler i hjertet.

Det var første gang, at der blev fundet en mutation i calmodulin, som er et ekstremt vigtigt protein, der ikke har ændret sig i millioner af år.
Michael Toft Overgaard

Vi sammenlignede mutationen med andre, tidligere kendte calmodulin-mutationer, som var blevet associeret med pludselig død hos børn. Resultaterne var slående ens. Det virkede meget sandsynligt, at netop denne mutation kunne være dødelig – og især under stress, hvor calcium-signaleringen i hjertet er presset til det yderste.

Vi publicerede selvfølgelig vores fund. Men forskning i calmodulin virker jo ikke som noget, der vil skabe forsider – og slet ikke ændre liv. Det er biokemi og forståelse af molekylære mekanismer. Det er præcision. Det er målinger med svage fluorescenssignaler, som kræver ekstremt følsomt udstyr og minutiøs akkuratesse. Det er, kort sagt, basal grundforskning. 

Alligevel regnede vi med, at Folbiggs sag ville blive genoptaget, nu da vi havde publiceret afgørende nye data. Det skete også, men det gik langsomt. Først efter en benådningsanmodning, som blev bakket op af over 100 forskere verden over, og mere end et års betænkningstid, begyndte tingene at rykke, og vi blev trukket direkte ind i sagen.

Sjælden mutation med stor effekt

Indledningsvis blev vi bedt om at afgive ekspertvidnesbyrd – først skriftligt og senere i en retslig undersøgelse af Folbiggs dom, ledet af en tidligere højesteretsdommer. Undervejs dukkede der nye spørgsmål op. Kunne en calmodulin-mutation virkelig forårsage dødsfald, mens børnene sov?

Det var tidligere blevet vist, at risikoen for et hjertestop hos personer, der bar andre mutationer i et calmodulin-gen, var størst ved høj fysisk aktivitet. Vi havde derfor ikke noget klart svar, så vi gik tilbage i laboratoriet og lavede nye eksperimenter. Denne gang med fokus på calmodulins interaktion med en natriumkanal i hjertet, som netop er en vigtig risikofaktor for hjertestop i hviletilstand.

"Hun bad mig derfor undersøge, hvad denne specifikke mutation gjorde ved proteinets funktion", fortæller Månedens Forsker Michael Toft Overgaard.

Her viste ’Folbigg’-mutationen sig at have en særlig funktionel betydning. Den forstyrrede interaktionen med natriumkanalen på en måde, der kunne sandsynliggøre, hvorfor dødsfaldene skete, mens børnene sov.

Jeg husker det som nogle meget intense uger. Vi arbejdede dag og nat. Ikke kun fordi det var spændende, men fordi vi vidste, at der var et menneske, der måske sad fængslet på et forkert grundlag – og fordi videnskaben her kunne gøre en forskel.

I sidste ende blev vores analyser og resultater brugt som en del af det bevismateriale, der førte til, at dommeren i 2023 udtalte “begrundet tvivl” om dommen. Få timer senere blev Kathleen Folbigg benådet og løsladt, og senere blev dommen formelt ophævet.

Det virkede meget sandsynligt, at netop denne mutation kunne være dødelig – og især under stress, hvor calcium-signaleringen i hjertet er presset til det yderste.
Michael Toft Overgaard

Jeg havde selvfølgelig aldrig forestillet mig, at mine fluorescensmålinger og proteinoprensninger en dag ville blive brugt som bevis i en mordsag. Men det blev de. Og det har for altid ændret mit syn på, hvad videnskab kan betyde.

Siden dengang er der for alvor kommet gang i forskningen i uforklarlige dødsfald hos børn. Flere sjældne mutationer er fundet, og vi ved nu, at mere end 150 personer globalt er bærere af en calmodulin-mutation med relation til hjertefunktion. De fleste af disse individer og deres nu kendte calmodulin-mutationer bliver samlet i et internationalt register, hvilket er vigtigt, fordi de er ekstremt sjældne. Man kan hermed begynde at se mønstre og undersøge hvilke mutationer, der er farlige.

Mutationerne forklarer dog ikke de fleste tilfælde af vuggedød, men de har fået forskere og læger til at kigge nærmere på, om calmodulin-mutationer kunne være årsager til, at spædbørn dør uforklarligt, mens de sover.

De senere år er jeg sammen med Mette også begyndt at interesse mig for genetikkens betydning for sygdommen endometriose, der rammer cirka hver tiende kvinde i den fødedygtige alder. Sygdommen opstår, når livmoderslimhinden vokser uden for livmoderen, og forskning i genetiske risikoområder har foreløbig identificeret cirka 40 steder i arvemassen, der øger risikoen for endometriose.

Jeg havde selvfølgelig aldrig forestillet mig, at mine fluorescensmålinger og proteinoprensninger en dag ville blive brugt som bevis i en mordsag.
Michael Toft Overgaard

Ved hjælp af ny teknologi undersøger vi gen-aktivitet i vævsprøver og deres sammenhæng til ændringer i blodets proteinniveauer. Vi håber, at bedre indsigt i de biokemiske processer bag tilstanden på sigt kan føre til bedre behandlinger af en sygdom, som mange kvinder går rundt med – af og til i mange år og i store smerter – uden at vide det. 

Forskningen i endometriose har bragt nye samarbejder med det kliniske miljø med sig, som jeg har haft stor glæde af. Naturvidenskabelige forskere og klinikere har jo ofte vidt forskellige tilgange, og samarbejdet har givet mig bedre forståelse af vigtigheden af en god relation på tværs af faggrænser.

Selvom mit forskerliv har haft et klassisk forløb - fra ph.d.-forløb over postdoc-år i udlandet til fast ansættelse som professor i 2018 – har det ikke formet sig langs en snorlige vej. Manglende jobsikkerhed og kamp om forskningsmidler har været en stor del af rejsen.

Men jeg er i dag meget taknemmelig for, at jeg har fået mulighed for at vie mit liv til forskningen – og ikke mindst taknemmelig for de internationale samarbejder med forskere fra forskellige fagområder, som jeg har lært så meget af.

Podcast

Fra forskning til frifindelse af morddømt mor

Mutationer i proteinet calmodulin giver en markant øget risiko for pludselig hjertedød. Det skyldes, at proteinets evne til at binde calcium forringes betydeligt.

Professor Michael Toft Overgaard har i mange år forsket i netop calmodulin og de potentielt fatale konsekvenser af calmodulin-mutationer.

Han blev derfor for nogle år siden involveret i en sag, hvor en australsk kvinde - Kathleen Folbigg – havde tilbragt 20 år i fængsel for at have dræbt sine fire børn, der var døde på uforklarlig vis.

Nye genetiske analyser havde imidlertid afsløret, at Kathleen Folbigg og to af børnene havde en mutation i CALM2, som koder for netop calmodulin. Michael Toft Overgaard blev hyret til undersøge, hvad denne specifikke mutation gjorde ved proteinets funktion. Det viste sig, at mutationen svækkede calcium-bindingen i netop den ende af molekylet, der regulerer mange vigtige ionkanaler i hjertet.

Og altså med stor sandsynlighed var årsag til dødsfaldene, hvilket ledte til Kathleen Folbiggs frifindelse.

Vært er Nynne Bjerre Christensen

00.00
00.00

Abonnér på nyt fra Carlsbergfondet

Ønsker du at følge med i vores videnformidling og aktiviteter generelt? Eller er du forsker og interesseret i nyheder, der vedrører vores opslag og uddelinger? Så tilmeld dig et af vores nyhedsbreve.