På global rejse i sexarbejde, kærlighed og kapitalisme

Foto: Hans Reitzels Forlag

Publiceret:

17.11.2023

Tags:

I dag udkommer en ny bog ’Global sex – Hvad sexarbejdere ved om kærlighed og kapitalisme’, der tager læseren med på en global rejse ind i sexarbejdernes verden. Bogen er skrevet af antropolog, ph.d. Sine Plambech og er blevet til på baggrund af et monografistipendium fra Carlsbergfondet til projektet ’GLOBAL SEX - Seeing Human Trafficking from the Global South’.

Migration og handel med kvinder i Danmarks og Europas sexindustrier har de senere år fået stigende videnskabelig og politisk opmærksomhed. Alligevel har der ikke været gennemført megen forskning i den form for migration, der er drevet af og har sexarbejde som sigte.

Nu kaster en ny bog Global sex – Hvad sexarbejdere ved om kærlighed og kapitalisme lys over det underbelyste emne. Bogen er skrevet af ph.d. i antropologi Sine Plambech, der er seniorforsker ved ’DIIS – Dansk Institut for Internationale Studier’.

I bogen, der er blevet til med støtte fra Carlsbergfondet, tager hun læseren med på en global rejse ind i sexarbejdernes verden. Rejsen går gennem tyve års intensivt feltarbejde fra Thy til Istedgade over Pattaya, Nigeria og Dubai til Italien, og resultatet giver et nyt og hidtil uset nuanceret indblik i sexmigration og livet som sexarbejder.

”Sexarbejde er et prisme, der reflekterer en verden i forandring og følger den globale kapitalismes ruter. Man kan sige, at sex og sexarbejde er et destillat af det globale og lokale på den allermest intime scene, nemlig sengekanten,” siger Sine Plambech, der har bragt sig selv - som mor, datter, kvinde og antropolog – i spil i undersøgelsen af, hvordan sex er en handelsvare, der kan byttes for alt fra penge og visum til kærlighed og omsorg.

Siden 2003 har Sine Plambech interviewet mere end hundrede kvinder, hvilket har gjort det muligt at tegne et billede af sexindustrien og sexarbejde både i Europa og globalt i et langtidsperspektiv. Foto: Hans Reitzels Forlag

Fem kvinders historie som omdrejningspunkt

I bogen, der ikke er nogen egentlig fagbog, men en nyskabende etnografisk fremstilling, sammenvæver Sine Plambech fem kvinders personlige og intime historier i en større historie om migration, køn, kærlighed og kapitalisme.

Metoden har været at undersøge sex som en vare. Med afsæt i spørgsmål som hvorfor, hvordan og hvor, har Sine Plambech talt med og fulgt mennesker, der er rejst fra den ene side af kloden til den anden for at købe eller sælge sex. Siden 2003 har hun interviewet mere end hundrede kvinder, hvilket har gjort det muligt at tegne et billede af sexindustrien og sexarbejde både i Europa og globalt i et langtidsperspektiv.

Bogen spænder fra dengang, hvor der på bordellet i Københavns udkant kun arbejdede danske kvinder, og til nu, hvor mange af Danmarks sexsælgere – ligesom i resten af verden – er migrantkvinder. Den følger kvindelige bådmigranter, der rejser på tværs af grænser for at sælge sex i blandt andet Libyen og på Sicilien. Og den beretter om kvinders farefulde rejser tilbagelagt gennem Sahara og over Middelhavet i jagten på et bedre liv i Europa.

”Vi må indse, at sexmigration er en del af vores globale virkelighed. Mit ærinde med bogen er dog også at vise migranter og sexarbejdere som andet end passive ofre for tvang, trafficking, vold, mænd og fattigdom. Mange ser faktisk sig selv som en slags oprørere, problemløsere og arbejdere, der ikke passivt affinder sig med fattigdom, arbejdsløshed og et barskt liv for dem, deres børn og familier”, forklarer Sine Plambech.

Abonnér på nyt fra Carlsbergfondet

Ønsker du at følge med i vores videnformidling og aktiviteter generelt? Eller er du forsker og interesseret i nyheder, der vedrører vores opslag og uddelinger? Så tilmeld dig et af vores nyhedsbreve.